Новолуние

При новолуние Луната се намира между Слънцето и Земята, в този момент към Земята е обърната тъмната, неосветена от Слънцето страната на Луната. Два дни след новолуние на небето на запад, малко след залеза на Слънцето, се появява тънкият сърп на младата Луна. Астрологично новолунието настъпва в този момент, когато Слънцето и Луната образуват съединение в един от зодиакалните знаци.

В един и същи знак и градус новолунието се повтаря през всеки 18,6 години. Това е т.нар. цикъл на Сарос. Последните два дни преди новолуние и първите два дни след новолуние се наричат „дни на Хеката”. Хетата е богиня на ада, черните нощи и нощните кошмари, богиня на вещиците и магьосниците, която според гръцката митология била внучка на Слънцето и се прославила като отровителка и убийца.

Четирите най-тъмни нощи от месеца били най-загадъчните, криещи някаква тайна, затова от древни времена на дните на Хеката се придава мистично значение, те винаги са смятани за фатални, съдбоносни, тъй като означавали неизбежност. Именно в тези нощи вещици и магьосници правели отварите си и събирали магически треви, за да причиняват злини на хората. Тези нощи те са избирали и за своите оргии.

В дните на новолунието при много хора се наблюдава опустошаване на чувствата, те стават вяли, безразлични, често до пълна безчувственост. Хората стават едностранни, неуравновесени, зле се приспособяват към обстоятелствата, намалява се разбирането, снижава се паметта и нараства вероятността от грешки и смущения в поведението.

При новолуние се понижава налягането на течности в организма, затова това бие по хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания. Наблюдава се емоционално затормозяване, което много неблагоприятно се отразява на хората, склонни към депресии. При хората, родени по новолуние, такова състояние може да се повтаря всеки месец, то продължава ден-два, а понякога дори до фаза първа четвърт.

Новолунието действа особено силно на мъжете. Те стават емоционално по-напрегнати, нервни, агресивни, така че най-добре не се обръщайте с молби към тях в това време. Именно по новолуние се наблюдават най-голямо количество инсулти, инфаркти, епилептични припадъци сред мъжката половина.

В периода на новолуние не трябва да се занимавате с физически труд, натоварването трябва да е минимално. Не бива да се предприемат активни действия по реализация на планове, да се вземат окончателни решения и да се дават отговори на предложения. По възможност се занимавайте с умствен или творчески труд. Събирайте и обработвайте информация, планирайте. Всичко, което не е завършено на предишния етап, трябва да се продължи по-нататък. Това е важна фаза, тъй като именно по новолуние става полагането на умствените нагласи.

В първия ден на Хеката хората са измъчвани от нерешителност и объркване. Те стават своенравни и упорити, имат нужда от постоянно движение, общуване, връзки, контакти, но това често води до загуба на независимост, може лесно да се попадне под чуждо влияние. Успехът е неустойчив, непостоянен.

Във втория ден на Хеката се засилва влечението към самоизмами и измами на други хора. Забелязват се непристойно поведение, увеличава се броят на некоректни, нетактични постъпки, душевни страдания, капризи, прищевки, истерични пристъпи. Нерядко – раздор между съпрузите. Може да се влоши здравословното състояние, особено при жените, или да има други неблагоприятни ефекти, може да има неприятности, свързани с жени. В този ден е добре да избягвате големи струпвания на хора, да се пазите от вода и други течности, да избягвате пътуванията по вода и морските пътешествия.

В третия ден на Хеката хората стават мрачни, прикрити, необщителни, изпадат в апатия, депресия, склонни са към песимизъм и на всичко гледат от своята гледна точка, стават упорити, не отстъпват от мнението си ни на йота. Голяма вероятност от зачеване на извънбрачно дете. Пазете се от прибързани решения и безразсъдно поведение.

В четвъртия ден на Хеката хората стават прекалено възприемчиви и впечатлителни, трудни за разбиране.

Исторически личности, които имат Луна в ден на Хеката:

Иван IV Грозни, Николай II, Емил Зола, Зигмунд Фройд, Емануел Кант, Григорий Распутин, Лев Толстой.

Leave a Comment